Keresés
Close this search box.

Gyakori kérdések és válaszok

Csokorba szedtük és megválaszoljuk a szülőktől érkező leggyakoribb kérdéseket a felvételivel, az iskola működésével, a közlekedéssel, az építkezéssel kapcsolatban.

Hol lesz az iskola?  

A BIT főbejárata Biatorbágyon a Juhász Gyula útról nyíló Antall József utcában lesz. Az új épület címe: 2051 Biatorbágy, Antall József utca 1. 

Mikor készül el az új épület? Mikor költözik át az iskola az új épületbe? 

Az új épület 2023. nyarán elkészül és megkapja a használatbavételi engedélyt. 2023. szeptemberében az oktatás mindenképp itt indul el. 2023. februárjában az épület elérte a 70%-os készültséget. A földszinten és az 1. emeleten a főfalak vakolása 99%-ban kész, a homlokzati hőszigetelési rendszer 95%-ban készült már el, és a tetőszigetelés készültsége is 70%-os. Folyamatban van a gépészeti és elektromos szerelés, az aljzat kialakítás és a burkolási munkálatok. 

Hogyan jut el a gyermekem az iskolába? 

Az iskola a Zsámbéki-medence településeiről a Volánbusz járataival (https://menetrendek.hu/ ), Budapest irányából pedig a Volánbusz járataival vagy vonattal közelíthető meg. A biatorbágyi vasútállomásról, valamint a Volánbusz megállóiból a diákok a biatorbágyi helyi autóbuszjárattal érik el az iskolát (https://viabusz.biatorbagy.hu/). A város vezetése már egyeztetett az iskolával, hogy 2023. szeptemberére a megnövekedő igénynek megfelelő szállítási kapacitást tudják biztosítani. Amint megkapjuk a városi busz menetrendjét, honlapunkon közzé fogjuk tenni. 

Az iskolánál kerékpártárolót is kialakítunk, így a biatorbágyi gyerekek kerékpárral is megközelíthetik a BIT-et.  

Mikor kezdődik a tanítás a BIT-ben? 

A tanítás minden nap 8:15-kor kezdődik annak érdekében, hogy minden tanuló biztonsággal odaérjen az első órára. Nulladik óra a BIT-ben nincs? A tanítás az új épületben 15.00 óra előtt fog befejeződni (általában a középiskolásoknak 7 órájuk van), de lesznek délutáni fakultatív foglalkozások (sport, robotika szakkör stb.), amelyek ezután fognak kezdődni. 

Milyen végzettséget ad a technikumi képzés?  

A technikumi képzésben az érettségi vizsga mellett szakmát is szerezhetnek tanulóink, mely megkönnyíti a munkaerőpiacon való boldogulást, de a felsőoktatási tanulmányok folytatásához is biztos hátteret ad. A technikumi képzések 5 évesek, melyek 2 éves ágazati képzéssel indulnak. Az ágazati alapvizsgát követően a diákok duális képzésben vehetnek részt. Ez egy olyan szakképzési forma, amely során az intézményben, illetve a vállalatoknál folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve történik.  

Milyen technikumi képzések indulnak?  

A 2023/24-es tanévben 3 technikumi képzést indítunk, ahova a hozott pontok alapján rangsoroljuk a tanulókat. 

 • Pénzügyi-számviteli ügyintéző 
 • Szoftverfejlesztő- és tesztelő technikus 
 • Logisztikai technikus 

Milyen nyelvet tanulnak a diákok a technikumi képzéseken? 

A logisztikai és pénzügy-számviteli képzésen a tanulók két idegen nyelvet tanulhatnak. A tanuló első nyelvként a korábban tanult nyelvét viszi tovább, második nyelvként németet vagy angolt tanulhat. Ha valaki mindkét nyelvet tanulta korábban és mindkét nyelvből megfelelő szinten van, akkor választhat, hogy melyiket szeretné első sávban, magasabb óraszámban tanulni. A nyelvi csoportok besorolásához a tanulók a beiratkozáskor nyelvi szintfelmérőt írnak. 

Az informatikai képzésen részt vevő tanulónak lehetősége van egy vagy két idegen nyelvet tanulni.  

Két idegen nyelv esetén: aki korábban német nyelvet tanult, annak lehetősége van a német nyelv tanulásának folytatására, második nyelvként azonban mindenképp angolt kell tanulni, mert az angol nyelv ismerete a szakmában alapvető elvárás. Akik angolt tanultak korábban, az angol folytatása mellett második idegen nyelvként választható a német nyelv. Azoknak ajánljuk a két nyelvet, akik az angol nyelvet már jó szinten tudják (B1,B2), jó nyelvérzékkel rendelkeznek, illetve akik a németet mindenképp folytatni akarják. 

Egy idegen nyelv esetén: mivel az ágazatban egyeduralkodó az angol nyelv, és a technikumi képzésben nem kötelező két idegen nyelv tanulása, ezért dönthet úgy a tanuló, hogy csak egy idegen nyelvet, az angolt tanulja magas óraszámban (6-7 óra hetente). Annak ajánljuk az egy nyelv tanulását, akinek a nyelvtanulás nehezen megy, és/vagy nincs magas szinten angolból. 

Milyen nyelvet tanulnak a diákok a gimnáziumi képzéseken? 

A gimnáziumi osztályokban az első idegen nyelv az angol vagy a német (attól függően, mit tanult eddig a diák). Második idegen nyelvként az angol, a német és a spanyol választható. A tanulók a felvételt követően nyelvi mérésen vesznek részt, ennek eredménye alapján alakítjuk ki a nyelvi csoportokat. 

Mit lehet tudni a nyelvi előkészítő évről (NYEK)? 

Nyelvi előkészítő osztályt először a 2023/2024-es tanévben indítunk a két tanítási nyelvű angol-magyar gimnáziumi képzés előkészítése érdekében. A képzés intenzív nyelvi haladást követel meg, ezért a képzést azoknak javasoljuk, akik elkötelezettek a nyelvtanulás területén. A NYEK évében heti 18 órában három-négy pedagógus irányításával csoportbontásban tanulnak a tanulók nyelveket. Az első idegen nyelv tanórái mellett az angolból haladó szinten lévő tanulók már ezen az évfolyamon megismerkednek egy második idegen nyelvvel, ami választás alapján spanyol vagy német lehet. A kezdő angolosok minden nyelvórája angol ebben az évben, ők a második nyelvet a 9. osztálytól kezdhetik el. A NYEK évében az idegen nyelv mellett matematika, magyar nyelv és irodalom, testnevelés, digitális kutúra órák, valamint tanulási módszertan szerepel a diákok órarendjében. 

Bővebben itt olvashat a nyelvi előkészítő évről: https://www.bit-edu.hu/amit-a-nyek-rol-tudni-erdemes/

Mit lehet tudni a magyar-angol két tanítási nyelvű képzésről? 

A magyar-angol két tanítási nyelvű osztályunkban a nyelvi előkészítő évfolyamot követően az angol nyelvet heti 5 órában tanulják a diákok. Az oktatásban angol anyanyelvű tanár is részt vesz. Célunk az anyanyelvi szinthez közelítő C2-es nyelvtudás elérése. A nyelvi órák mellett az alábbi tantárgyakat oktatjuk angol nyelven: földrajz, történelem, matematika és célnyelvi civilizáció. Angol nyelvű szaktárgyi óráinkat csoportbontásban tartjuk, így az oktatás hatékonyabb, és diákjaink egyéni igényeire is nagyobb figyelmet tudunk fordítani. Az idegen nyelvű szaktárgyi órákon modern pedagógiai és módszertani eszközökkel, valamint tantárgyközi projektekkel segítjük diákjaink számára az idegen nyelven való tanulást, a tananyag elmélyítését. Angol nyelvű szaktantárgyaink oktatásakor nagy hangsúlyt helyezünk a hatékony digitális eszközhasználat elsajátíttatására és a diákok digitális kompetenciájának fejlesztésére is. Második idegen nyelvként a következő tantárgyakat kínáljuk: német, spanyol. A második idegen nyelv választása függ a tanulmányi eredménytől és a korábban tanult nyelvektől. 

Bővebben itt olvashat a magyar-angol két tanítási nyelvű képzésről: https://www.bit-edu.hu/amit-a-nyek-rol-tudni-erdemes/

Alapítványi iskolaként lesz-e szülői hozzájárulás? 

Célkitűzésünk, hogy a BIT országos összehasonlításban is minden téren a legjobb minőséget kínálja diákjainak, mindezt a családokat a lehető legkevésbé megterhelő hozzájárulás mellett. 

A 2023/24-es tanévtől a havi hozzájárulás összege diákonként

 • 18.000 Ft lesz a technikumi és az általános gimnáziumi képzésben, 
 • 36.000 Ft lesz a kéttannyelvű gimnáziumi képzésben. 

Szociális rászorultság esetén a hozzájárulás mérsékelhető. Bővebben itt olvashat az alapítványi hozzájárulásról: https://www.bit-edu.hu/wp-content/uploads/2023/02/Alapitvanyi-hozzajarulas_2023_02_07.pdf

Hány osztály indul a 2023/24-es tanévben? 

A következő tanévben 4 osztályt indítunk.  

Lesz elég tanár az iskolában? 

A BIT a következő tanévben újabb 4 osztályt indít, így bővíti tanári csapatát is. A jelenleg 13 pedagógussal (https://www.bit-edu.hu/iskola/tanaraink/) működő iskolánk tanári csapata a jövő évre mintegy 23-25 főre bővül.    

Laptopot az iskola biztosítja a tanulók számára? 

Iskolánkban a tanítás és a tanulás korszerű digitális környezetben történik. A keretrendszer és a digitális tartalmak elérése a tanulók saját eszközein, a tanulói laptopokon keresztül valósul meg és az iskolai tanuláshoz is ezek az eszközök szükségesek.  

Az iskola támogatja, hogy a diák saját laptopot használjon az iskolában tanulásra, vagyis azt a megoldást preferálja, hogy a szülő szerezze be gyermeke számára a laptopot. Ugyanakkor az iskola kölcsön laptopokat biztosít azoknak, akik később szereznek be saját laptopot. A kölcsön laptop az iskola tulajdona, amit kölcsönszerződés aláírásával kap meg a tanuló használatra.

Milyen laptop szükséges a tanuláshoz? 

A tanulási célú laptopok sebessége, tárhelye, akkumulátorkapacitása, operációs rendszere az iskolai tevékenységekhez elegendő és megfelelő kell, hogy legyen. A megfelelő használathoz a laptopokkal szembeni minimális elvárások a következők: 

 • Intel i3 processzor (legalább 10. generáció) vagy ezzel egyenértékű tulajdonságú AMD Ryzen processzor 
 • min. 8 GB RAM 
 • min. 256 GB SSD tárhely 
 • full HD kijelző (14 vagy 15”) 
 • akkumulátor legalább 4-5 órás üzemidővel (kb. 40-50 Wh) 
 • webkamera (HD) 
 • HDMI csatlakozás 
 • magyar billentyűzet 
 • operációs rendszer (pl. Windows 11), amelyen a Microsoft Teams, OneNote működik 
 • egér (vezeték nélküli) 
 • védőtok (amely óvja az eszközt a hátizsákban is). 

Milyen digitális oktatási platformot használ az iskola? 

Az iskola által használt oktatási keretrendszer a Microsoft O365, amelyben a tanulók elérik a digitális tananyagot, a tanórákhoz tartozó feladatokat, kiegészítő információkat, valamint a pedagógusok ebben a rendszerben követik nyomon a tanulók munkáját. A Microsoft O365 rendszert minden tanuló ingyen használhatja az iskola által adott email címmel. 

Right Menu Icon