Fenntarthatóságra nevelés a BIT-ben

Iskolánk a nevelés és működés középpontjába helyezi a természet (vagy más megfogalmazásban: a teremtett világ) megőrzéséért való felelősségünket. A tananyag, az iskolai élet, az étkezés, a hulladékkezelés és minden más megszervezése során mindig jelen van a szempont: szolgálják-e döntéseink Földünk megóvását.  

Azt szeretnénk, hogy a fiatalok elkötelezetté váljanak ebben a kérdésben, alakítsanak ki olyan környezettudatos életvitelt, amely a környezeti válsággal való megküzdés egyik fő eszköze lesz a jövőben. De ökoiskola (az ökoiskola hálózathoz csatlakozott iskola) csak akkor lehetünk, ha ezt az oktatók, diákok és szülők túlnyomó többsége a saját ügyének tekinti és jó példával jár elöl. A természet védelme mellett elköteleződni parancsszóra nem lehet, csak belső meggyőződésből. És ha ez hiányzik? Akkor jöjjenek az élmények! Tábor az elmaradhatatlan esti tűzzel, túra a “csúcscsokiért”, gyümölcs az ökogazdaságból vagy a soha meg nem unható állatvilág – közelről. Majd levegőszennyezés-mérés, a helyi Benta- patak ökológiai vizsgálata és minden olyan tevékenység, amely a természettel való kapcsolatot és a környezet megóvásáért érzett felelősséget erősíti. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne szakadjunk el a természettől, illetve teremtsünk vele újra szoros kapcsolatot. Az ember belső harmóniája nem lehetséges a természettel való harmónia elhanyagolásával. A természet érzelmi életünknek is kiegyensúlyozója, éltető levegője. Számunkra ez magától értetődő, és reméljük ezt át is tudjuk majd adni diákjainknak.  

Fontos tudni, hogy az iskola új biatorbágyi épületénél a tervezők olyan építészeti megoldásokat használtak, amelyekkel minimálisra csökken a szennyező anyagok kibocsátása és az energiaveszteség. A megújuló energia felhasználását helyezzük előtérbe: a hűtést és fűtést hőszivattyúk fogják támogatni, a tetőre napelemparkot terveztek. Minden üvegfelület külső árnyékolót kap, vagy eleve északra tájolt, így direkt sugárzás nem éri a tereket, hogy nyáron ne melegedjen túl. A kiváló hőszigetelésű nyílászáró-, és épületszerkezeteknek köszönhetően az egész épület hővesztesége alacsony lesz, padlófűtéssel kifűthető. A vizesblokkok kialakításánál is figyelembe vették a környezeti szempontokat: mindenhol víztakarékos szerelvényeket fognak beépíteni. De a fenntarthatósági szempontból kiváló épület ellenére is lesz mit kontroll alatt tartanunk, mert az eszközhasználat (papír, műanyag stb.) még számos feladatot ró a környezettudatos emberre. Nagy odafigyelést és cselekvőképességet igényel, hogy felfedezzük és megállítsuk a pazarlást és a környezetszennyezést. Erre érzékenységet és tudást kell szerezni az iskolában, amihez az iskolának is fejlődnie kell, pontosabban az iskola önfejlesztésének motorja, húzóereje lehet az ökotudatosságra nevelés. 

Right Menu Icon